În prima Duminica din Postul Mare, Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în parohia IV din Târgu Mureș, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, unde a avut loc slujba de pomenire și comemorarea pr. Petru Moldovan, la cei 20 de ani de la trecerea în Casa Tatălui. Preasfinția Sa Virgil a fost întâmpinat în curtea bisericii de către copilașii parohiei, alături de soborul de preoți și parohul bisericii, pr. Ioan Fărcaș, care a adresat un cuvânt de bun venit Ierarhului.
„Mă adresez Preasfinției Voastre părinte Virgil, și vă spun: Bine ați venit la noi la Târgu Mureș. Ați venit pe urmele vrednicilor înaintași și păstori ai Bisericii noastre Greco-Catolice care au avut în inimă orașul Târgu Mureș: Înalt Preasfinția Sa Mitropolitul Vasile Suciu, care dorea să înființeze o Episcopie Greco-Catolică sediul aici, la Târgu Mureș; Înalt Preasfinția Sa Mitropolitul Alexandru Nicolescu, care a sfințit Catedrala mică a Bunei Vestiri, la 8 septembrie 1936; Preasfinția Sa Ioan Suciu, ‘Episcopul tineretului’, care prin predicile sale și exercițiile spirituale a consolidat credința mureșenilor; Cardinalul Alexandru Todea, un martir al credinței și un far de lumină, a fost trup și suflet pentru cei de pe aceste meleaguri, în cea mai grea perioadă din istoria Bisericii noastre; Cardinalul Lucian Mureșan, care a binecuvântat piatra de temelie la 24 martie 1996, iar apoi a sfințit biserica la 16 august 1998; și iată acum Preasfinția Voastră, urmându-le acestor sfinți ai Bisericii noastre, veniți și ne mângâiați sufletele”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba parastasului pentru pr. Petru Moldovan, la cei 20 de ani de la trecerea la cele veșnice. Pr. Petru Moldovan s-a născut la 6 aprilie 1931, în Dumbrăvioara, nu departe de Târgu Mureș, fiind al treilea copil al lui Petru și Carolina Moldovan. Școala primară și cea gimnazială le-a făcut la Dumbrăvioara și Ernei. Liceul l-a început la Școala Normală din Târgu Mureș, care a fost desființată la scurtă vreme, fiind nevoit să se transfere la Liceul Comercial din Târgu Mureș, pe care l-a terminat în anul 1951.
A urmat cursurile Facultății de Teologie în clandestinitate, fiind hirotonit preot la 29 iunie 1988, de Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel, de către Cardinalul Alexandru Todea, care spunea atunci: „Hirotonirea lui Petru Moldovan este un dar de la Dumnezeu făcut Bisericii noastre pentru aceste timpuri. Iar aici este semnul unei vocații adevărate, am văzut dorul aprins și o dragoste de a sluji lui Dumnezeu și de a-l dărui pe Dumnezeu și altor credincioși!” A slujit ca preot în parohiile Târgu Mureș, Sărmaș, Balda, Budești, Cătina Visuia, Șăulia, vestind tuturor Cuvântul lui Dumnezeu cu dragoste de părinte. Personalitatea pr. Petru Moldovan a fost conturată după slujba parastasului de către pr. protopop Dan Fodor, pr. paroh Ioan Fărcaș, pr. conf. dr. Ioan Mitrofan, prof. Dimitrie Poptămaș, istoric, și prof. dr. Virgil Oșan.
Biroul de Presă al Episcopiei de Oradea
Eugen Ivuț
via EGCO.ro
Secţiunea: Oradea