La Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuș a apărut recent cartea „Noi povestiri. Pentru școală și cateheză”. Autorul este pr. Bruno Ferrero (preot și scriitor salezian, născut la 5 mai 1946), cunoscut publicului român prin seria de zece mici cărți apărute la aceeași editură sub titlul generic de „Povestioare pentru suflet”. Noul volum, tradus de Dan Pătrașcu din italiană, a apărut în format 13×20, are 282 de pagini și poate fi achiziționat de pe GalaxiaGutenberg.ro pentru prețul de 25 de lei.
Cartea se vrea un instrument care să vină în ajutorul catehetului și a profesorului de religie, oferindu-i 43 de povestiri, fiecare însoțită de indicații didactice care explică „experiența ascunsă în poveste” și oferă idei pentru discuții, dar și pentru activități, precum și câte o trimitere biblică. În apărarea poveștilor, autorul scrie în introducere: „‘Citește cu copilul tău o pagină în fiecare seară’, îi sfătuiesc pediatrii americani pe părinții ai căror copii au probleme în activitatea școlară, suferă de agitație excesivă sau chiar de diferite boli mintale. Poveștile frumoase se dovedesc mult mai eficiente decât luni întregi de tratament pe bază de sedative sau stimulante.”
„‘Asistăm’, mărturisește o cercetătoare de la Universitatea din Boston, ‘la trecerea de la o generație ale cărei baze cognitive erau fundamentate pe tipar, la o generație ale cărei baze cognitive sunt fundamentate pe media electronice, categorie în care nu se încadrează doar televizorul, ci și aparatele video, telefoanele sau jocurile pe computer. Toate laolaltă au favorizat o atitudine de capitulare în fața unui vârtej de imagini prefabricate care, în cele din urmă, pun stăpânire pe copil. Acesta nu mai este capabil să-și creeze propriile imagini mentale, acele imagini pe care noi am învățat să le construim prin lectură și ascultarea diferitelor povestiri. Un astfel de copil nu știe să asculte, nu știe să inventeze și, prin urmare, nici să scrie’.”
Secţiunea: Cluj-Gherla