În Biserica Catolică de rit latin și bizantin, începând din anul 1996, persoanelor consacrate și misiunii lor în lume le este dedicată o zi din calendarul liturgic – sărbătoarea Întâmpinării Domnului în Templu, din data de 2 februarie. Este ziua în care, an de an, și în Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla, ordinele și congregațiile religioase se reunesc în rugăciune comună, mai întâi pentru un timp de reculegere în liniștea unei mănăstiri, apoi, participând la Sf. Liturghie a sărbătorii cu Episcopul eparhial, în Catedrala episcopală.
Aniversarea Zilei Vieții Consacrate din 2017, la Cluj, a avut o semnificație și o bogăție spirituală în plus prin prezența tinerilor, care au fost invitați să facă cunoștință cu frații și surorile din diferitele ordine călugărești. Programul, coordonat de pr. Anton Crișan, vicar cu preoții și persoanele consacrate, a cuprins mai întâi o seară de veghe, în 1 februarie, la centrul iezuit (SJ) „Manresa” din cart. Zorilor. După un prim moment de rugăciune susținut de tineri – care a cuprins și mărturii cu privire la vocație făcute de doi studenți seminariști greco-catolici – a urmat celebrarea Sfintei Liturghii în rit latin.
În cadrul acestui program, în cadrul unei meditații, pr. Olivo Bosa SJ a pus întrebarea: „vocația, de unde vine?” și a răspuns: „noi purtăm în noi înșine o forță, o putere, o viață, care ar trebui în mod firesc să se dezvolte și să îi uimească pe ceilalți, pentru că noi îl purtăm pe Hristos. Dacă nu ne deosebim de ceilalți, înseamnă că, din păcate, nu am dezvoltat această viață. Atunci, cine este persoana consacrată? Ar trebui să fie acea persoana care îmi amintește că și eu am în mine această forță, această prezență, acest dar minunat. Aceasta este funcția persoanelor consacrate: de a aminti tuturor creștinilor ca suntem făcuți ca să purtăm în noi viața lui Dumnezeu.”
În încheierea serii, PS Florentin Episcop de Cluj-Gherla, a reluat câteva idei din discursul pe care Sfântul Părinte l-a făcut în 27 ianuarie, la roma, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanți ai Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și ai Societăților de Viață Apostolică. „Se spune că trăim într-o epocă în transformare. Sfântul Părinte utilizează un joc de cuvinte, el spune: «nu este o epocă în schimbare, ci este o schimbare de epocă». Acest fapt este datorat culturii digitale care introduce și o anumită mentalitate de gândire. Astfel viteza mare cu care se transmite informația, pretinde o viteză de înțelegere corespunzătoare, dar, din nefericire, există și o lipsă a timpului, ceea ce duce la imposibilitatea de a pătrunde în sensul și înțelesul anumitor scrieri, cuvinte, pe care le ascultăm sau le citim. De aici decurg și anumite caracteristici ale acestei epoci, între care este «cultura fragmentului», a provizoriului, a consumismului, a virtualului – în care nu mai stai de vorbă față în față cu prietenul, pentru că îl găsești pe Facebook și pe Tweeter și pe celelalte rețele de socializare, este o cultură care nu lasă în suflet decât un mare gol, este o cultură a vacuumului și acesta este marele pericol. Tocmai în acest vacuum, acest gol interior care se creează după ce s-a consumat tot ceea ce s-a putut consuma, aici intră forța răului.”
„Sfântul Părinte vorbește despre «lumea tineretului, o lume complexă, în același timp bogată și provocatoare. Nu negativă, ci complexă, da, bogată și provocatoare. Nu lipsesc tineri foarte generoși, solidari și angajați la nivel religios și social; tineri care caută o adevărată viață spirituală; tineri cărora le este foame de ceva diferit de ceea ce oferă lumea. Există tineri minunați și nu sunt puțini. Însă și printre tineri există multe victime ale logicii mondenității, care se poate sintetiza astfel: căutarea succesului cu orice preț, a banului ușor și a plăcerii ușoare. Această logică seduce și mulți tineri». Se pune întrebarea: ce să facem? Și Sfântul Părinte răspunde: «Angajarea noastră nu poate să fie alta decât să fim alături de ei pentru a-i molipsi cu bucuria Evangheliei și a conștiinței apartenenței la Hristos. Această cultură trebuie evanghelizată dacă vrem ca tinerii să nu eșueze». A fi alături de ei – a ieși și a merge cu ei – acolo unde sunt ei!” – și aici PS Florentin a subliniat că persoanele consacrate trebuie să fie precum lumânarea pe care un copil o ia în mână pentru a merge prin întuneric: „Acea lumânare care luminează în întuneric și care chiar coboară în întuneric, trebuie să fim noi, persoanele consacrate, să nu îi lăsăm în întuneric singuri, să le luminăm întunericul!”
Joi 2 februarie 2017 – sărbătoarea Întâmpinării Domnului, a reunit preoți – între care preoți vicari, consilieri eparhiali, superiori ai unor ordine călugărești, un mare număr de persoane consacrate, tineri – între care elevi ai Liceului greco-catolic „Inochentie Micu” – și credincioși, la Catedrala „Schimbarea la Față”, unde a fost celebrată Sfânta Liturghie solemnă de către PS Florentin Crihălmeanu Episcop eparhial. Răspunsurile liturgice au fost date de corul de liceeni Vox Lucis condus de sr. Lucia OSBM și prof. Cristina Mureșan.
În cuvântul de învățătură, PS Florentin a început adresând urarea de „La mulți ani sfinți, tuturor persoanelor consacrate din congregațiile și ordinele masculine și feminine de pe teritoriul țării noastre și în mod particular din Eparhia noastră de Cluj-Gherla, pentru că aceste persoane sunt împreună cu noi slujitoare ale lui Dumnezeu, împărtășind nu numai viața consacrată, dar și misiunea apostolică, misiunea pastorală, misiunea de sfințire și conducere a poporului lui Dumnezeu spre mântuire”. A urmat prezentarea Sărbătorii Întâmpinării Domnului, ca „un moment de consacrare, deși Acela care este consacrat nu avea nevoie de vreo consacrare, nu avea nevoie nici de jertfa care se aduce pentru păcate, însă El se supune legii pentru a ne învăța pe noi ascultarea, dar și pentru a arăta continuitatea dintre Legea cea veche și Legea cea nouă”.
A fost evidențiată importanța vocației la sfințenie, care „nu este numai pentru persoanele consacrate, este pentru noi toți, iubiți credincioși, pentru toți cei care am primit Botezul în moartea și Învierea lui Hristos. «Fiți sfinți, pentru că Tatăl vostru Cel ceresc Sfânt este» – este imperativul adresat tuturor. Evanghelia de astăzi ne invită să conștientizăm urgența sfințeniei, să îl întâmpinăm și noi pe Hristos Domnul care vine să rămână, să aibă un loc în trupurile noastre. Invitația pe care ne-o face Evanghelia de astăzi este de a încerca să trăim așa cum Simeon și Ana trăiau, la lumina Spiritului Sfânt, în prezența lui Dumnezeu. Prioritatea pe scara valorilor o are chemarea la sfințenie, îndemnul de a deveni sfinți, învățând, practicând caritatea și oferindu-ne cu bucurie și generozitate viața lui Hristos.”
Preasfinția Sa a încheiat mulțumind „tuturor persoanelor consacrate pentru prezența lor. Mulțumim cuvioaselor surori din Congregația Maicii Domnului, surorilor din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare cu Maica Valentina, superioară provincială, surorilor din Congregația Sfântului Iosif al Apariției și surorilor din Congregatio Jesu. De asemenea, mulțumim călugărilor din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, din Ordinul Societății lui Isus, din Ordinul Franciscan. De asemenea, doresc să mulțumesc și reprezentanților Ordinelor Terțiare, membrelor Reuniunii Mariane, tinerilor și corului care ne-a bucurat auzul.” După Sf. Liturghie, două persoane consacrate, sr. Dominica CMD și pr. Flavian OFMCap, au oferit mărturii despre lucrarea tainică a lui Dumnezeu în viața lor. Celebrarea s-a încheiat cu o rugăciune dedicată persoanelor consacrate.
Secţiunea: Cluj-Gherla