În aceste ultime cinci duminici, dacă cineva a trecut prin Parcul Liniştii (Olosig) din Oradea, în orele după-amiezii, nu se poate să nu fi văzut sau auzit un grup de oameni veseli care cântau, vorbeau la microfon despre viaţa lor, dansau.
Practic, ce făceau aceste persoane?
Pur şi simplu anunţau Iubirea lui Dumnezeu pentru toţi, chiar şi pentru cei îndepărtaţi care nu mai trec pragul Bisericii de multă vreme.
Ce le-a împins pe aceste persoane (adulţi, tineri, vârstnici, copii) să iasă în aer liber şi să mărturisească întâlnirea lor personală cu Isus cel Înviat, întâlnire care le-a schimbat viaţa?
Ceea ce s-a petrecut aici, la Oradea, face parte dintr-un proiect amplu pe care Calea Neocatecumenală l-a iniţiat în pieţele din lumea întreagă. Motivul îl reprezintă Anul Credinţei pe care Calea Neocatecumenală s-a oferit să-l concretizeze în pieţele din marile oraşe ale lumii, printr-o serie de cinci cateheze în duminicile din timpul pascal (pentru romano-catolici) sau de post (pentru greco-catolici).
În aceste cinci duminici s-a încercat a se da răspunsul la câteva întrebări fundamentale: Cine este Dumnezeu pentru tine? Ai experimentat în viaţa ta faptul că Dumnezeu există? Tu, pentru ce trăieşti? Ce este Biserica?
Marea Misiune s-a desfăşurat în 120 de naţiuni şi în aproximativ 10.000 de pieţe din toată lumea. La Roma, de exemplu, Misiunea a avut loc în 100 de pieţe iar la Madrid în mai mult de 50. S-a dorit ca prin aceste cateheze să fie ajutate persoanele care ascultă să aibă o „întâlnire” cu Isus Cristos prin intermediul Veştii Bune: kerygma mântuirii noastre. La sfârşitul celor cinci cateheze în aer liber, lumea a fost invitată să urmeze în parohie un parcurs spiritual mai amplu, unde să poată experimenta dragostea „maternă” a Bisericii.
Cum a apărut această idee?
Cu ocazia Anului Credinţei proclamat de Papa Benedict al XVI-lea, Consiliul Pontifical pentru laici şi Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare au cerut Echipei Responsabile a Căii Neocatecumenale (Kiko Arguello, Carmen Hernandez şi pr. Mario Pezzi) să-şi aducă propria contribuţie. Această Mare Misiune este ceea ce Calea Neocatecumenală oferă Bisericii la chemarea acesteia din urmă şi se subscrie perfect apelului făcut recent de Papa Francisc: „Este necesar ca Biserica să iasă din ea însăşi şi să meargă spre periferie”. Se constată necesitatea ieşirii pe stradă şi în pieţe/locuri publice pentru evanghelizare.
Kiko Arguello a avut ocazia de a-l saluta pe Papa Francesc la reşedinţa sa din Santa Marta. Cu această ocazie, Pontiful i s-a adresat cu un surâs spunându-i: „Ce mişcare ai pus pe picioare, acum trebuie să o continui”.
La sfârşitul „Angelus”-ului din 7 aprilie a.c., Papa Francisc a salutat comunităţile din piaţa Sfântul Petru: „Sunt încântat să salut numeroşii membri ai Mişcărilor şi Asociaţiilor prezente în acest moment de rugăciune, în special comunităţile neocatecumenale din Roma, care azi au început o misiune specială în pieţele Cetăţii. Vă invit pe toţi să duceţi Vestea cea Bună în orice mediu al vieţii cu „blândeţe şi respect” (1Pt. 3,16).
Mergeţi în pieţe şi anunţaţi-L pe Isus Cristos, Mântuitorul nostru
Pentru a înţelege mai bine această Mare Misiune a Căii Neocatecumenale în pieţele lumii, prezentăm un fragment dintr-un interviu acordat de Kiko Arguello agenţiei de ştiri internaţionale ZENIT.
Kiko, sunt ani de când comunităţile neocatecumenale anunţă „Vestea cea Bună” pe străzi, în locurile publice. Cum a apărut această idee de întâlniri în 100 de pieţe din Roma?
Kiko Arguello: Spune Sfântul Petru:”Dumnezeu a vrut să salveze lumea prin nebunia predicării”. Această scrisoare a fost scrisă în greceşte şi în locul cuvântului predicare sfântul Petru foloseşte „kerygma” ceea ce înseamnă „Vestea cea Bună”. Putem afirma deci, că, în mod profund, creştinismul, înainte de a fi o filosofie, o morală sau o doctrină, este o „veste” ce trebuie proclamată şi care mântuieşte pe cel care o primeşte. Este vestea că Dumnezeu şi-a trimis unicul Fiu să-şi dea viaţa pentru fiecare om. Şi dacă omul acceptă această viaţa care îi este oferită, primeşte mântuirea, victoria asupra morţii pentru că Cristos s-a oferit pe sine pentru fiecare dintre noi astfel încât fiecare păcat al nostru să fie iertat şi să putem primi Spiritul Sfânt care ne transformă în oameni noi.
În anul Credinţei dar şi în perioada de nouă evanghelizare, în prezenţa unei secularizări dezarmante, cât este de important să-L anunţi pe Cristos prin mijloace noi?
Kiko Arguello: pentru cale este fundamentală această „veste”. Problema este că astăzi, multă lume are urechile închise la orice tip de informaţie dar mai ales cea religioasă, din cauza prejudecăţilor, conflictelor personale sau a experienţelor trecute. De aceea, înainte de a prezenta Kerygma e necesar să-i facem pe oameni atenţi la un asemenea anunţ. Şi cum este posibil acest lucru? Dacă citim în Faptele Apostolilor, înainte de orice anunţ al kerygmei, Dumnezeu face un miracol, împlineşte un eveniment extraordinar care îl pune pe om în situaţia de a-şi deschide urechea.
Dar aceste miracole se estompează când apare un miracol şi mai mare: Biserica – o comunitate care iubeşte.
Care este obiectivul acestor misiuni?
Kiko Arguello: Ieşirea în locuri publice/pieţe înseamnă a oferi mărturiile atâtor tineri care, cu experienţele lor de viaţă, atrag oamenii care trec, măcar din curiozitate sau mai ales de cântece, de „Vestea cea Nouă” a lui Isus cel Înviat. De altfel, aceasta este ceea ce Calea Neocatecumenală face de mult timp prin acţiunile „missio ad gentes”. Grație acestui tip de misiune am văzut multe convertiri, în special ale unor oameni atei, oameni aflaţi departe de biserică. Experienţa ascultării kerygmei atinge profund spiritul omului aşa cum sfântul Pavel spunea: „ Este spiritul lui Cristos care dă mărturie spiritului nostru”.
De ce tocmai în pieţe?
Kiko Arguello: Să nu uităm că suntem într-un moment de tranziţie. În toate epocile, oamenii au încercat să găsească în sacralitate un refugiu, ceva care să-i ferească de catastrofele naturale, de infirmităţi sau alte nenorociri. Astăzi, în schimb, omul nu mai are nevoie de religie pentru că de parte sa are tehnologia, descoperirile ştiinţifice. Aşa cum Biserica a folosit religiozitatea, cateheza în Templu, astăzi noi trebuie să încercăm metode noi de a junge la omul contemporan. Unii zic că templele au fost abandonate (instituţiile, bisericile) şi că pieţele/locurile publice sunt pline de lume. De aceea credem că exact în aceste locuri putem iniţia o formă nouă de dialog între persoane, mai ales prin intermediul tinerilor.
Pontificatul Papei Francisc s-a remarcat încă de la început prin îndemnul de a ieşi, de a-L urma pe Cristos, de a evangheliza. Aceste Misiuni vin în sprijinul invitaţiei Sfântului Părinte.
Cunoaşte Papa această iniţiativă?
Kiko Arguello: După ce Benedict al XVI-lea a anunţat Anul Credinţei, noi, cei din Calea Neocatecumenală am considerat că într-un timp atât de special pentru Biserică, a anunţa Evanghelia în pieţe este o propunere validă. Am rămas surprinşi să auzim cum noul Papă ales, în omeliile sale, în audinenţe, lansează această invitaţie de a ieşi din parohii, din case pentru a merge pe străzi, la periferie şi a evangheliza. A fost un fel de confirmare. De fapt, când i-am propus Sfântului Părinte ideea evanghelizării în pieţe a spus că este o misiune uimitoare şi ne-a încurajat mult.
Care este raportul Papei Francisc cu Calea Neocatecumenală?
Kiko Arguello: A fost mereu un bun părinte şi păstor pentru noi. Echipa itinerantă responsabilă a Căii în Argentina a povestit că, atunci când erau anumite probleme în parohii, el însuşi a intervenit, vorbind cu parohul sau chiar a propus să se schimbe parohia.
Iniţiativa celor 100 de pieţe aminteşte puţin de misiunile variate pe care neocatecumenalii le indeplinesc de-a lungul pelerinajelor de la Ziua Mondială a Tineretului (GMG). Ce pregăteşte Calea pentru GMG de la Rio?
Kiko Arguello: După întâlnirea cu Sfântul Părinte confirmăm întâlnirea cu toţi tinerii lumii. Şi la Rio de Janeiro ca şi în Piaţa de Cibeles la Madrid, va fi chemare vocaţională, de data aceasta orientată mai ales spre evanghelizarea din Asia. Invităm deci tinerii să fie generoşi cu Domnul, care ne-a chemat să-L ajutăm, să ducem “Vestea Bună” în toate colţurile lumii. (www.zenit.org (05 Aprile 2013) © Innovative Media Inc.)
Pentru mai multe informaţii despre Calea Neocatecumenală: http://www.camminoneocatecumenale.com/
Calea Neocatecumenală greco-catolică Oradea
Sursa: EGCO.ro
Secţiunea: Oradea